logo-flexistav-white

SUPLEMENT DIETY

kupuję bag

Składniki roślinne a kondycja naszych stawów

Substancje roślinne są nie od dziś doceniane za szereg właściwości prozdrowotnych. Obecnie, mimo ogromnego postępu przemysłu farmaceutycznego, naturalne środki wciąż cieszą się ogromną popularnością. W tym artykule zwracamy uwagę na te, które mogą być szczególnie korzystne dla osób dbających o dobrą kondycję stawów.

1. Imbir lekarski

Jest jedną z najlepiej rozpoznawanych przypraw korzennych i trudno sobie bez niego wyobrazić dania kuchni indyjskiej. Nie należy też pomijać jego cennych, licznych właściwości prozdrowotnych. Mowa oczywiście o imbirze lekarskim (Zingiber officinale), bylinie z rodziny Imbirowatych (Zingiberaceae). Pierwotnym miejscem jego występowania była Azja, ale dziś uprawiany jest w wielu ciepłych i wilgotnych rejonach. Surowcem jest kłącze oraz pozyskiwany z niego olejek. Charakteryzują się one wielokierunkowymi właściwościami prozdrowotnymi. (1,2) Według dostępnych danych liczne związki zawarte w imbirze mają zdolność łagodzenia reakcji zapalnych. Efekt przeciwzapalny może być związany ze zdolnością hamowania cyklooksygenazy typu 1 (COX-1) lub 2 (COX-2), a więc enzymów niezbędnych w powstawaniu procesu zapalnego. (3) Z kolei efekt przeciwutleniający imbiru przez wielu porównywany jest do tego, jaki wywiera jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – kwas askorbinowy (witamina C). Wiąże się on z wymiataniem wolnych rodników, a także z możliwością wpływu na aktywność wielu enzymów antyoksydacyjnych. (3)

2. Ostryż długi

Ostryż długi (Curcuma longa), czyli kurkuma jest powszechnie znanym składnikiem „curry”. Najważniejszym związkiem, otrzymywanym z kłączy tej rośliny, jest kurkumina. Żywność bogata w ten związek ma obecnie istotne znaczenie nie tylko z uwagi na walory kulinarne i atrakcyjną barwę, ale i ze względu na bogate właściwości prozdrowotne. Wiele dostępnych prac wskazuje, że kurkumina, podobnie jak imbir, posiada aktywność antyoksydacyjną i przeciwzapalną. (4) Od tysięcy lat korzysta się z tego w krajach azjatyckich, gdzie do dziś kurkuma stanowi ważną część tradycji starożytnej medycyny indyjskiej – Ajurvedy.

3. Herbata zielona

Zielona herbata (Camellia sinensis) zawiera bogactwo związków polifenolowych. Większość polifenoli obecnych w zielonej herbacie stanowią katechiny. Technologia wytwarzania zielonej herbaty jest odmienna niż czarnej. W celu uzyskania zielonej herbaty świeżo zerwane liście herbaciane są poddawane działaniu gorącej pary wodnej (aby zapobiec ich fermentacji), a następnie suszeniu. Proces fermentacji prowadzi do zmniejszenia zawartości katechin. To dlatego herbata zielona w stosunku do czarnej charakteryzuje się wyższą ich zawartością. W licznych badaniach wykazano, że związki zawarte w zielonej herbacie wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. (5) Uważa się również, że picie zielonej herbaty może sprzyjać stabilizacji masy ciała i zapobiegać odkładaniu się tkanki tłuszczowej, co jest bardzo istotne dla odciążenia naszych stawów. (6)

4. Kadzidłowiec indyjski

Kadzidłowiec indyjski (Boswellia serrata) to drzewo pochodzące z Indii. Wiele dostępnych danych sugeruje, że ekstrakt z kadzidłowca działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwbólowo. (7) Za wymienione właściwości w głównej mierze odpowiadają, zawarte w ekstrakcie z żywicy z kadzidłowca, kwasy bosweliowe. Z cennych właściwości tej rośliny chętnie korzystają osoby uprawiające sport, gdyż może ona wspomagać elastyczność stawów.

5. Awokado

Tego owocu nie trzeba zbyt długo przedstawiać. Otrzymywany z niego olej wspaniale podkreśla smak potraw przygotowywanych na zimno, zwłaszcza sałatek, surówek czy sosów. Niezmydlające się frakcje olejowe z awokado są stosowane w chorobie zwyrodnieniowej stawów i zalecane przez wielu ekspertów europejskich. (8)

Podsumowanie

Podsumowując, wiele wymienionych składników roślinnych zawiera niezwykle cenne cząsteczki, które mogą wesprzeć zdrowie naszych stawów. Wybierając preparat o takim składzie warto zwrócić uwagę na standaryzację ekstraktów roślinnych. Dzięki temu procesowi mamy pewność, że każda kapsułka zawiera ściśle określoną ilość danego składnika. Pamiętajmy też, że optymalne korzyści ze stosowania uzyskujemy przeważnie po okresie stosowania nie krótszym niż trzy miesiące.

Źródła

1. BGlibowski P, Długołęcka A, Grdeń A, Toczek K. Właściwości prozdrowotne imbiru. Bromat Chem Toksykol, 2017, 2: 115 – 121.
2. Łażewska D, Miętkiewska K, Studzińska-Sroka E. Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych. Post Fitoter, 2019, 20(4): 268-276.
3. TPiechal A, Wida-Tyszkiewicz E, Blecharz-Klin K. Imbir (Zingiber officinale) we współczesnej terapii. Przew Lek, 2004, 5: 34-43.
4. Przybylska S. Kurkumina - prozdrowotny barwnik kurkumy. Probl Hig Epidemiol, 2015, 96(2): 414-420.
5. WKania M, Baraniak J. Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty. Postępy Fitoterapii, 2011, 1: 34-40.
6. Stępień M, Szulińska M, Bogdański P. Danuta Pupek-Musialik. Rola ekstraktu zielonej herbaty w leczeniu otyłości. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2011, 2(4): 256-262.
7. Kimmatkar N, Thawani V, Hingorani L, Khiyani R. Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee – A randomized double blind placebo controlled trial. Phytomedicine, 2003, 10: 3–7.
8. Głuszko P, Stasiek M. Symptom-modifying effects of oral avocado/soybean unsaponifiables in routine treatment of knee osteoarthritis in Poland. An open, prospective observational study of patients adherent to a 6-month treatment. Reumatologia, 2016, 54 (5): 217–226.

Kontakt dla konsumentów

Kontakt

Telefon: +48 22 311 20 00
Faks: +48 22 311 20 99
Od poniedziałku do piątku w godzinach 900 - 1700

Siedziba

Aurovitas Pharma Polska Sp. z o.o.
ul. Sokratesa 13D lok.27
01-909 Warszawa
Telefon: +48 22 311 20 00
NIP: 1182141800

www.aurovitas.pl

 

Adres korespondencyjny
ul. Grochowska 312
03-840 Warszawa

Strona stosuje pliki cookies. Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies.