To jeden z popularniejszych składników preparatów korzystnych dla prawidłowego funkcjonowania stawów. Glukozamina to naturalna substancja wytwarzana w organizmie z cząsteczek glukozy i glutaminy przy udziale odpowiedniego enzymu. Z uwagi na wysoką zawartość glukozaminy w chrząstce stawowej, już wiele lat temu pojawił się pomysł, aby korzystać z jej dobroczynnych właściwości w ortopedii. () Obecnie glukozamina ma już bardzo długą historię takiego stosowania. Wyniki różnych badań i prac sugerują pozytywny wpływ siarczanu glukozaminy (1500 mg/na dobę) na zmniejszenie bólu związanego z chorobą zwyrodnieniową stawów i postępów tego schorzenia. ()
Siarczan chondroityny to kolejny składnik chrząstki stawowej. Nadaje jej dobre właściwości mechaniczne, ale jednocześnie wiele źródeł wskazuje na jego właściwości przeciwzapalne. Siarczan chondroityny hamuje enzymy lityczne w obrębie chrząstki (niszczące jej strukturę) i pobudza syntezę białek - proteoglikanów. ()
Występuje zazwyczaj w postaci soli sodowej – hialuronianu sodu. Organizm dorosłego człowieka o masie ciała 70 kg, zawiera około 15 g kwasu w postaci hialuronianu sodu6. () Codziennie około 1/3 puli kwasu w organizmie ulega wymianie, a zdegradowane i usunięte formy zostają zastąpione nowymi cząsteczkami. () Kwas hialuronowy wykazuje szereg właściwości. Jedną z nich jest zdolność wiązania dużych ilości wody, co sprawia, że stosuje się go w wielu dziedzinach medycyny – medycynie estetycznej, okulistyce czy ginekologii. A dlaczego jest on tak cennym związkiem dla sportowców? Otóż staw kolanowy dorosłego człowieka zawiera około 2 ml płynu stawowego, który wypełnia całą przestrzeń jamy stawowej zapewniając gładkie i płynne ruchy powierzchni stawowych. Kwas hialuronowy, jako jego składowa, pokrywa powierzchnię chrząstki stawowej pełniąc rolę ochronną i niwelując obciążenia oraz tarcie. Stymuluje również struktury stawowe do samoistnej produkcji czynników ochronnych.
Kolagen to wszechobecny budulec wszystkich tkanek ludzkiego ciała. Podstawowa jego struktura jest stała – są to łańcuchy białkowe, splatające się w kształcie potrójnej helisy. Taka budowa zapewnia kolagenowi szczególne właściwości – wytrzymałość rozciąganie czy ściskanie, przy jednoczesnej dużej elastyczności. W syntezie włókien kolagenowych biorą udział, między innymi, estrogeny, insulina oraz hormony tarczycy. () W młodym i zdrowym organizmie kolagen podlega regularnej wymianie i systematycznej odbudowie. Wraz z upływem czasu stopniowo zanika zdolność odtwarzania włókien kolagenowych. Już od 25 roku życia zaczyna się zmniejszać w organizmie poziom kolagenu. Wzmożona aktywność fizyczna i uprawianie sportów są również przyczynami zaburzeń w jego syntezie. ()
Brak ruchu lub jego niedostateczna ilość są uznawane za jedno ze źródeł epidemii otyłości i szeregu innych chorób. Pamiętajmy, że wysiłek fizyczny powinien być dostosowany do naszych możliwości. Zbyt duże obciążenie będzie miało negatywny wpływ na nasze stawy. Uprawiając sport warto zatem zadbać o ich dobrą kondycję oraz chronić je przed nadmiernym obciążeniem lub stanami zapalnymi.